SÖYLEŞİLER / DEBATES

Suriye İç Savaşı 10. Yılında: Genel Bir Değerlendirme

Mustafa Aydın, Meliha Altunışık, Serhat Güvenç, Barçın Yinanç, Tarık Oğuzlu, Deniz Sert, Murat Erdoğan

Okuma Süresi: 4 dk.
image_print
Prof. Dr. Mustafa Aydın
Prof. Dr. Meliha Altunışık
Prof. Dr. Serhat Güvenç
Barçın Yinanç
Prof. Dr. Tarık Oğuzlu
Doç. Dr. Deniz Sert
Prof. Dr. Murat Erdoğan

Panorama ve Güvenlik Portalı işbirliğinde Prof. Dr. Mustafa Aydın (Kadir Has Üniversitesi) moderatörlüğünde bir araya gelen Prof. Dr. Meliha Altunışık (Ortadoğu Teknik Üniversitesi), Prof. Dr. Serhat Güvenç (Kadir Has Üniversitesi), Barçın Yinanç (Gazeteci), Prof. Dr. Tarık Oğuzlu (Antalya Bilim Üniversitesi), Doç. Dr. Deniz Sert (Özyeğin Üniversitesi) ve Prof. Dr. Murat Erdoğan (Türk-Alman Üniversitesi) Suriye İç Savaşı’nın 10. yılını tartıştılar.

Suriye İç Savaşı 10. Yılında: Genel Bir Değerlendirme” programının video kaydını izlemek için:

“Suriye İç Savaşı 10. Yılında: Genel Bir Değerlendirme” programının ses kaydı hazır olduğunda buraya eklenecektir.

_______________________________________________________________________________________________

Prof. Dr. Mustafa Aydın, Uluslararası İlişkiler Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı ve Kadir Has Üniversitesi Öğretim üyesidir. Halen Euro-Mediterranean University (Slovenya) Senato Üyeliği ve World Council for Middle Eastern Studies Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini sürdüren Prof Aydın, European Academy of Sciences and Art, European Leadership Network, Global Relations Forum, Turkish Atlantic Council, International Political Science Association ve International Studies Association üyesidir. Bugüne kadar yurt içi ve dışında çok sayıda üniversite ve araştırma merkezinde çalışmalar yürütmüş olan Aydın’ın Türk dış ve güvenlik politikaları, uluslararası güvenlik, uluslararası ilişkiler teorileri ile Karadeniz, Kafkaslar ve Orta Asya bölgeleri jeopolitik ve güvenliği üzerine yayınlanmış çok sayıda çalışması bulunmaktadır.

Prof. Dr. Meliha Altunışık, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesidir. Ortadoğu’nun uluslararası ilişkileri, Türkiye’nin Ortadoğu Politikası, Rantiye devletler konuları üzerinde çalışmaktadır.

Prof. Dr. Serhat Güvenç, Lisans ve yüksek lisans eğitimi Marmara Üniversitesi’nde, doktorasını ise Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Daha önce Koç, Chicago, Bilgi ve Boğaziçi Üniversitelerinde ders veren Güven. 2010 yılından bu yana Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde akademik çalışmalarını sürdürmektedir. Türk-Yunan ilişkileri, Türk-AB ilişkileri ve Güvenlik Çalışmaları konularında yurt içinde ve dışında yayınlanmış çeşitli çalışmaları bulunmaktadır.

Barçın Yinanç, halen Halen serbest gazeteci olarak çalışmaktadır. 1991 yılından bu yana Türk dış politikasını takip ediyor. 1991-2005 yılları arasında sırasıyla Milliyet Gazetesi, TV8 ve CNN Türk Ankara bürolarında diplomasi muhabiri olarak çalıştı. Çok sayıda uluslararası toplantıyı yerinden izledi, yabancı liderlerle röpörtajlar gerçekleştirdi. 2005 yılında İstanbul’a taşınarak CNN Türk ve Referans gazetesinde çalıştı. Ardından Hürriyet Daily News’a geçti, gazetenin çeşitli kademelerinde görev aldı. Son on yıldır gazetenin röportajlarını gerçekleştirmesinin yanı sıra dış politika ve uluslararası ilişkiler ağırlıklı köşe yazarlığı yaptı. Yinanç ODTÜ uluslararası ilişkiler bölümü mezunu.

Prof. Dr. Tarık Oğuzlu, Antalya Bilim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı ve Sosyal, Ekonomik ve Politik Araştırmalar Merkezi (SEPAM) direktörüdür. Doktora derecesini 2003’te Bilkent Üniversitesi’nden alan Oğuzlu Türk dış politikası, transatlantik ilişkiler, güvenlik ve dünya düzeni konularında çalışmaktadır. 

Doç. Dr. Deniz S. Sert, lisans derecesini Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler, yüksek lisans derecesini London School of Economics Avrupa Birliği Çalışmaları dalında yaptıktan sonra Siyaset Bilimi alanındaki doktora derecesini 2008 yılında City University of New York’tan almıştır. Doktoradan sonra Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, MiReKoc’ta uluslararası göç konularında çeşitli araştırma projelerinde çalışmış, Boğaziçi, Okan ve Koç üniversitelerinde uluslararası ilişkiler üzerine farklı dersler vermiştir. Dr. Sert’in araştırmaları zorunlu, uluslararası, düzensiz ve ulusötesi göç, çatışma, sınır yönetimi ve sivil toplum konularına yoğunlaşmıştır.

Prof. Dr. M. Murat Erdoğan, Türk Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Müdürü, siyaset bilimci, Uluslararası Metropolis Yönetim Kurulu Üyesi, UNESCO-Türkiye İletişim Komitesi üyesidir. 2010-2017 arasında Hacettepe Ü. Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi kurucu müdürlüğü görevini üstlenmiştir. Avrupa’daki Türk diasporası konusunda “Euro-Turks-Barometre”, Türkiye’deki Suriyeliler konusunda ise “Suriyeliler Barometresi” başlıklı kapsamlı ve düzenli kamuoyu araştırmalarını yürütmektedir. Son makalesi ise International Migration dergisinde yayımlanmıştır.

İlgili Yazılar / Related Papers

Panorama Soruyor / Asks

Arkeopolitics Penceresinden Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Sistem ve Birleşmiş Milletler

Suntory Time - Ahmet Işık Aykut

Türkiye’nin BRICS Üyeliği ve BRICS’in Adil Düzeni - Çağla Gül Yesevi

‘Uluslararası İlişkiler’i Aşın! - Erdem Denk

İlginizi çekebilir...
Odak Suriye – VII Suriye İç Savaşı 10. Yıl Değerlendirmeleri Mustafa Aydın, Nihat Ali Özcan, Serhat Erkmen ve Kaan Kutlu Ataç