DÜNYA / WORLDGÖRÜŞ / OPINION

Trinidad: Diplomatların Purosu, Puroların Diplomatı – Ahmet Işık Aykut

Okuma Süresi: 3 dk.
image_print


Bu yaz duman meraklısı Londralılar için en heyecan veren gelişmelerden biri Trinidad Purolarının 55. Yıl kutlamaları idi. Bu sene 55. yaşlarını kutlayacaklar için ayrıca güzel bir tesadüf. Zaten yaşı kaç olursa olsun bir puro sever için açık havada, yanındakilerin veya onların yakınındakilerin rahatsız olup olmayacaklarını düşünmeden geçirilecek bir kaç saat adeta paha biçilmez bir hediye. Üstelik böyle etkinliklerde mecbur kalmadıkça kimse bir diğerinden gazı pek değerli çakmağını istemez, elindeki puro ile günün en keyifli zamanını geçirdiğini gizlemez.  

55 yaş bu kadar iyi bilinen bir puro için elbette çok eski sayılmaz. Özellikle Partagas (1845), Hoyo de Monterrey (1865), Romeo y Julieta (1875) gibi ihtiyar delikanlılarla karşılaştırıldığında yeni yetme bile denebilir. Ancak Trinidad’ ın çıkış noktası, sıra dışı hikayesi ve limitli üretimi bugünkü konumunun temelini oluşturmada en büyük etkenler şüphesiz.  

Aslında Trinidad Küba’ da bir şehir, üstelik çok da güzel bir şehir. Tam ismi; Villa de la Santisma Trinidad ve 1988 yılından beri UNESCO Dünya Mirası listesinde. 1969 yılında Trinidad ismi verilen bu purolar sadece 3 yıl önce tütün sarımı için yeniden yapılandırılan Cohibanın efsane fabrikası El Laguito’ nun bir köşesinde üretilmeye başlanmış. İlk üretim (Laguito No1) Cohiba Lanceros boyutunda ancak muhteviyat olarak oldukça değişik. Küba, bu markayı satmak için değil, her türlü ambargoya karşı kendilerine destek veren yabancı diplomatlara armağan etmek, devlet gezilerinde yanlarında parayla satın alınamayacak farklı bir kutu hediye götürebilmek amacı ile üretmiş. O yüzden kamuoyu tarafından “Trinidad Diplomats / Trinidad Diplomatları” adı verilen bu purolar üretildiği andan itibaren hızla büyük bir efsane oluvermiş. 90’ların başında bizzat Fidel Castro tarafından imzalanan kutular önce Paris ve akabinde Londra’ da “Cigar Aficianado” dergisinin yemeklerinde “Küba Sağlık Sistemi” yararına açık arttırmaya sokulup çok yüksek fiyatlara satılınca ilgi doruğa yükselmiş. Ellerinde 25’lik kutular bulunan ve muhtemelen puro ile arası pek iyi olmayan eski – yeni devlet büyükleri bu fırsatı kaçırmamış ve Trinidad Diplomatları açık arttırmalarda kutusu 10.000 dolarları bulan meblağlarda satılmaya başlanmış.  

Küçük puro dünyasındaki bu büyük dalgalanma herkesin eşit zaman ve şekilde aynı şeylere sahip olması gerekliliğini savunmaya çalışan Küba Yönetimini rahatsız etmiş ve o zamanki El Laguito Fabrikasının Müdürü olan Emilia Tamayo liderliğinde bir ekip kurulmuş. Ekipte ismini zikretmemiz gereken çok önemli bir isim daha var; üretilen tüm Küba Purolarının kesim, kurutma, mayalanma işlemlerinden sorumlu, Ustaların Ustası (Maestro de Maestros) lakaplı Raûl Valladares. Bu rüya ekip 1997 yılında Trinidad markasını piyasaya sunmak için hazırlıklara girişmiş ve 1998’in Şubat ayında Trinidad piyasaya sürülmüş.  

Valladores, Trinidad Diplomatları’nın aromatik yapısına ve orta sertliğine sadık kalmış. Bununla birlikte uzun denemeler sonunda 25’lik kutulardan vazgeçilerek bu nazik el sarmalarını en iyi koşullarda sahibine ulaştırabilmek için iki kutuda karar kılınmış. Her biri dört sıra ve her sırada 6 puro bulunan 24’lük kutu ve diğeri altılık iki sıra konabilecek 12’lik kutu. Elbette ilerleyen zamanlarda özellikle sınırlı seçkiler (Ediciones Limitadas) diye adlandırabileceğimiz, yıllanmış yapraklardan sarılan özel purolar için tek sıra 6’lı yatay kutular da piyasaya çıkmış. Ayrıca Trinidad’lar aynı Cohiba Lanceros, Behike 52,54 ve 56, Montecristo Especial, Especial No2 gibi çevrilerek bitirilmiş şapkalara sahip. Hatta domuz kuyruğu denen bu stili tüm purolarında uygulayan tek marka Trinidad. Temmuz ayında ilk defa Küba dışında kutlanarak Victoria & Albert Müzesi’nde gerçekleştirilen “Habanos Dünya Günü” etkinliğinde yeni tanıtılan Cabildos da dahil olmak üzere hem Klasik hem de Ediciones Limitadas çeşitleri puro severlerin gözdesi olmaya devam ediyor. 

Velhasıl kelam bir yerde size Trinidad ikram edilirse hayır demeyin, karşınızdakinin sizi koyduğu yeri anlamak bakımından önemlidir. 

Ahmet Işık Aykut

Ahmet Işık Aykut 15 Ağustos 1969 yılında Istanbul’ da doğdu. Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü. Okul yıllarında part time olarak başladığı turizmi hiç bırakmadı. Japonya’ da yaşadı. Japon kültürü, seyahat ve şarap hep hobileri oldu. Normandia Şarap Kulübü ve Şarap Dostları Derneği’nden şarap şovalyesi ünvanlarına sahiptir. Galatasaray Spor Kulübü, Istanbul Rotary Kulübü, Klasik Otomobil Kulübü, Chaîne des Rôtisseurs ve Fransa Yabancı Gazeteciler Derneği üyesidir. Halen gastronomi seyahatleri düzenlemekte, Londra, Paris, Tokyo ve Istanbul arasında işlerine devam edegelmektedir. Aynı zamanda bazı sürekli dergi ve bloglara yazılar yazan Aykut’ un, Fransa ve Japon Gastronomileri ile alakalı 2 ayrı kitabı bulunmaktadır. Evlidir, iki kız çocuğu sahibidir.


To cite this work: Ahmet Işık Aykut, “Trinidad: Diplomatların Purosu, Puroların Diplomatı”, Panorama, Online, 3 Eylül 2024, https://www.uikpanorama.com/blog/2024/09/03/trinidad-aia/


Copyright@UIKPanorama. All on-line and print rights reserved. Opinions expressed in works published by the Panorama belongs to the authors alone unless otherwise stated, and do not imply endorsement by the IRCT, Global Academy, or the Editors/Editorial Board of Panorama.

İlgili Yazılar / Related Papers

Kaiseki - Ahmet Işık Aykut

Tevatür Podcast: Bölüm 18

Suriye’de Rusya da Yenildi mi? - Doğaçhan Dağı

Tarih Konuşmaları: Reformasyon ve Araştırma Yöntemleri - Oğulcan Çelik

İlginizi çekebilir...
Search for a Grand Strategy to Turkish FP in the 21st Century - Kaan Kutlu Ataç